Over (script)sleutels en (joomla)olie

Over (script)sleutels en (joomla)olie

Alhoewel ik me er dagelijks over blijf verbazen in mijn werk als webdesigner en gepassioneerd enthousiasteling over het internet, begrijp ik ook dat het zo werkt op andere vlakken: als het budget laag is breng je bijvoorbeeld je auto minder snel voor de kleine en/of grote beurten naar de garage.

Maar ergens snijd je jezelf in de vingers! Bij weinig of geen onderhoud gaat de auto minder lang mee of komt ie in het ergste geval niet door de volgende apk... En dan? De kosten die je dan kwijt bent aan reparaties had je je wellicht kunnen besparen... Of toch maar weer op zoek naar een andere tweedehands? Een vicieuze cirkel als je het mij vraagt en de droom naar die Porsche over 20 jaar? Plop, weg als sneeuw voor de zon...

Nu wil ik niet de moraalridder uithangen maar ik breng mijn auto regelmatig naar mijn garage voor de terugkerende onderhoudsbeurten en [fingers crossed] ook al weet ik niet wat er allemaal aan gebeurd is of hoe het werkt, voor mijn gevoel doe ik er goed aan en eerlijk is eerlijk: die auto rijdt nog prima voor een 11-jaar oude diesel met 295k op de teller!

En websites dan?

Maar hoe zit dat dan met websites zul je je afvragen want we zitten hier niet op een forum van Autoweek... Nou, dat hangt van de techniek af. Als je een statische html/css website hebt, hoef je aan de techniek weinig onderhoud uit te voeren, maar werk je met een CMS als WordPress of Joomla! dan zijn er overeenkomsten met autoonderhoud. Ooit kreeg ik de wijze raad mee “Als er bewegende delen in zitten, dan slijten ze en gaan ze hoe dan ook op een gegeven moment kapot”. Werkt bij auto's, computers en min of meer ook bij websites, waarbij je in het laatste geval er vanuit moet gaan dat het niet zo zeer om bewegende delen gaat dan wel meer om delen die 'deuren' hebben om naar binnen te gaan. En als die deuren niet veilig zijn...

Joomla Security

Nu ben ik enorme fan van Joomla!, één van de populairste open source CMS dat wordt ondersteund door een grote en als maar groeiende internationale community van behulpzame gebruikers en getalenteerde ontwikkelaars. Met grote regelmaat brengt het Joomla Security Strike Team updates uit om veiligheidslekken weg te werken en verbeteringen aan te brengen om het CMS nog beter en gebruiksvriendelijker te maken.

Alleen, dan moet je je website wel updaten of upgraden naar een nieuwere release! En niet alleen de core maar ook alle extensies (als een contactformulierencomponent of webshopcomponent of slider of template etc etc etc) van plugins tot modules. Door het niet of te laat uitvoeren van deze updates blijven veiligheidslekken bestaan, vaak zonder dat je er erg in hebt... En op zich zou dat niet uitmaken ware het niet dat er altijd hackers zijn, op zoek naar lekke websites die dan kunnen worden misbruikt door er (vaak onzichtbaar) malware of phishing in te plaatsen. Goede hosting helpt maar de meeste hacks worden niet veroorzaakt door een lek in de hosting, maar door een lek script dat (zelf) geplaatst is.

En, actie!

Nou, genoeg doemdenkerij. Hop, 't is een kwestie van actie ondernemen! En gelukkig hoef je zelf niet met je kop onder de motorkap... Gelukkig zijn er ervaren professionals die dagelijks met een (script)sleutel en (joomla)olie aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat de motor (van jouw website) weer optimaal loopt!

Tags:

Reacties mogelijk gemaakt door CComment